Proč je mléko v zimě IN
4. 12. 2016
Konzumace mléka a mléčných výrobků je mimořádně prospěšná nejen s ohledem na naši výživu, ale rovněž i na funkci inaší imunity, která je v chladných zimních měsících více zatěžována.
Snadno stravitelné bílkoviny v optimálním složení získá naše tělo jednoduše z mléka. Tyto bílkoviny jsou zdrojem stavebních kamenů a aminokyselin pro množení buněk imunity. Zcela zásadní postavení ve výživě má mléko pro svůj vysoký obsah vitamínu D, který se nachází v tukové jeho složce. Je tedy v dostatečné míře přítomen v plnotučném mléce, másle a tučných mléčných výrobcích. Vitamín D je spolu s vápníkem a fosforem, nezbytný pro obnovu kostní hmoty, tj. brání osteoporóze. Vitamín D hraje důležitou roli v regulacích našeho těla, zejména v řízení imunity.
Mléko posiluje jak slizniční, tak i systémovou imunitu. Nejvíce informací o prospěšných účincích naše zdraví máme o zkvašených mléčných výrobcích jogurtového typu, které vznikají působením mléčného kvašení. Při fermentaci mléka vznikají zdraví prospěšné látky, které posilují bariérové funkce střev a chrání tak před patogenními mikroby. Kvašené mléčné výrobky přirozeně obsahují probiotické mikroby s unikátními vlastnostmi. Přežívají agresivní prostředí žaludku a mají schopnost přilnout na sliznici střeva a přechodně se zde množit – zjednodušeně řečeno, posilují obranné reakce těla a tlumí poškozující složky, které by mohly vést k onemocnění.
Více informací na www.bileplus.eu